Drie keer met ambulances naar Oekraine

De oorlog in Oekraine heeft ook mij diep geraakt. De beelden van verwoesting en vluchtende mensen. Ik wilde iets doen, maar wat? Iets doen voor de dieren, voeding brengen naar dierenopvangcentra. Vrachtwagens werden ingezet en ik kon maar niet een organisatie vinden waar ik iets voor kon doen, ik heb geen grootrijbewijs. In mijn zoektocht op social media, werd ik benaderd door Stichting Zeilen van Vrijheid. Ze hadden mijn vraag gezien in een Facebook-groep. Ze zochten een chauffeur om een ambulance naar Oekraine te brengen. Een echte ambulance die vol met hulpgoederen, medicatie en apparatuur over de grens gebracht moest worden. Oei, de grens over, een land inrijden die in oorlog is met Rusland, toch wel een dingetje.

Dit was voor Stichting Zeilen van Vrijheid het vierde Convoy, dus al wat ervaring met het rijden van ambulances naar Oekraine. Deze stichting is opgezet door Oekra├»ners die al enige tijd in Nederland wonen. Een professionele hardwerkende en eerlijke club, ik kan niets anders zeggen. Inmiddels ben ik drie keer met een convoy meegegaan, met elke keer weer een ander ervaring. In 2 dagen 1600 km gereden door regen, sneeuw, zon, motorpech en ook elke keer een andere ervaring bij de grens. De eerste keer duurde het 6,5 uur om de grens van Polen-Oekraine over te komen, de tweede keer 8 uur en de laatste keer maar liefst 10,5 uur. Het maakt niet uit, als we de wagens maar Oekraine in krijgen. In totaal zijn er al bijna 200 wagen gebracht naar de hulpverleners, ziekenhuizen en het front in Oekraine. Ambulances, motors, busjes, 4×4 support cars en een brandweerwagen. Niet meegerekend honderden fietsen. Alle voertuigen worden ook volgeladen met spullen die hard nodig zijn, zoals medicatie, tourniquet kits, luiers, couveuses, etc.

Voor het eerste en derde convoy heb ik een prachtig bedrag van in totaal 2500 euro ingezameld en gedoneerd aan Stichting Zeilen van Vrijheid. Ga naar de website om ook deze club te steunen met een donatie: https://zeilenvanvrijheid.nl

Zie hieronder een compilatievideo van het eerste convoy dat ik meeging:

https://www.youtube.com/watch?v=U2sfMYDbhXI

Leave a Comment